Catatan

GoPro: Setting-On-The-Go V4 | 2019

Imej
Awal tahun 2019, saya ingin kongsikan setting yang saya gunakan pada kamera GoPro saya. Anda boleh rujuk post yang lama untuk melihat setting yang sebelum ini.
ok, berikut merupakan penetapan yang saya gunakan sekarang:
Video : Resolution : 2.7K FPS : 60 FOV : Wide Low Light : N/A Spot Meter : OFF Protune : ON White Balance : Auto Color : GoPro Color ISO Limit : 800 (pencahayaan cerah) dan 3200 atau 6400 (waktu malam) Sharpness : Low EV Comp : 0, -0.5 atau -1 (jika terlalu terang pada waktu siang) 
Photo - Mode: Single : Resolution : 12MP Spot Meter : OFF Protune : ON White Balance : Auto Color :GoPro Color ISO Limit : 400 Sharpness : Medium EV Comp : 0, -0.5 atau -1 **Ikut keadaan pencahayaan**
Photo - Mode: Night: Shutter : Auto **Ikut keadaan pencahayaan** Resolution : 12MP W Spot Meter : OFF Protune : ON White Balance : 5500K Color : GoPro Color ISO Limit : 100 **Ikut keadaan pencahayaan** Sharpness : Medium EV Comp : N/A 
Nota: 2.7K - saya kembali menggunakan 2.7K berbanding menggunakan 1080p kerana YouTube sudah…

Video Editor Apps

Imej
Salam,

Uuih, lama betul tak post kat blog ni. Last post bulan Januari 2018, ni dah hujung tahun. Haha.

Kali ni saja nak kongsi pasal video editor apps kat phone. Tapi saya banyak edit video kat laptop saja. Ada kawan suruh compare kejap, tengok mana yg bagus, sebab dia kata bila upload kat social media, quality pecah, tak elok.

Ok. Dah test beberapa video editor apps. Tak mau cakap pasal feature lain, mudah guna ka apa semua. Just nak share pasal export quality saja.

Video source:
- 3 file video
- total duration 1min 4sec
- video bitrate average 45Mbps

Editing:
- no effect added
- just combine all 3 video and export

Info:  bitrate makin tinggi tinggi, makin tinggi quality dan detail dalam video.

Output: 1) FilmoraGo - resolution: 1280x720
- bitrate: 6 Mbps
- output size: 47.5 Mb
- comment: output video bitrate agak rendah, menyebabkan quality dan detail pada video kurang.


2) Adobe Premiere Clip - resolution: 1920x1072
- bitrate: 8 Mbps
- output size: 62.5 Mb
- comment: output video bitrate agak re…

GoPro: Setting-On-The-Go V3 | 2018

Awal tahun 2018, saya ingin kongsikan setting yang saya gunakan pada  kamera GoPro saya. Anda boleh rujuk post yang lama untuk melihat setting yang sebelum ini. 1) GoPro: Setting-On-The-Go2) GoPro: Setting-On-The-Go V2 ok, berikut merupakan penetapan yang saya gunakan sekarang:
Video : Resolution : 1080pFPS : 60FOV : LinearLow Light : N/ASpot Meter : OFFProtune : ONWhite Balance : AutoColor : FlatISO Limit : 800 (pencahayaan cerah) dan 3200 atau 6400 (waktu malam)Sharpness : LowEV Comp : 0, -0.5 atau -1 (jika terlalu terang pada waktu siang)  Nota:  1080p - saya kembali menggunakan 1080p berbanding menggunakan 2.7K untuk jimatkan sedikit file size.  FOV - Wide dan Linear. Saya banyak menggunakan Wide, tetapi pada hujung-hujung tahun ini, saya mula menggunakan Linear.
60fps - ini perubahan yang telah saya buat.. dulu saya hanya menggunakan 24fps.. sekarang saya tetapkan terus kepada 60fps.. akan tetapi saya masih akan render pada 24fps.. saya terus tetapkan pada 60fps, supaya senang saya…

GoPro Awards

Imej
Lama betul tak post apa-apa kat blog ni. Kali terakhir post adalah pada bulan 6 tahun ini. Jadi untuk tahun ini cuma ada 2 post saja. Haha. Maaf la ye kepada yang sudi membaca blog saya ini. Dalam tahun ini saya banyak focus hal sendiri, tapi saya juga masih terus belajar pasal GoPro ini. Alhamdulillah, ini kali kedua saya dapat GoPro Awards. Ramai PM untuk bertanya saya mengenai apa itu GoPro Awards. Nak tahu lebih lanjut anda boleh terus ke laman web GoPro, tengok dalam tab Watch > GoPro Awards.  Link: gopro.com/awards Basically, ni merupakan macam satu reward program dari GoPro la. Dimana mereka bagi penghargaan dan hadiah kepada pengguna product mereka. Apa yang mereka mahu, mudah saja.

1. Capture: keluar dan shoot saja apa yang anda suka.
2. Submit: anda boleh submit photo, raw video dan video edit. (Conten)
3. Receive Awards + Promotion: mereka akan bagi awards dalam bentuk promosi media, barang GoPro dan juga duit.
4. Repeat: ya, sila repeat. Boleh menang banyak kali…

Bagaimana GoPro Media Edit Gambar

Imej
Sempena bulan mulia ni, saya nak kongsi rahsia saya edit gambar sikit.. saya banyak ikut style GoPro Media edit gamabr mereka yg dikongsi di media social tu semua. tapi kita mesti nak taw kan, diaorg edit guna software apa, guna apps apa, setting macam mana.. mai sini saya nak share macam mana nak tau diaorg buat macam mana..

cara ni hanya untuk yg tahu dan menggunakan Adobe Lightroom.. (maybe kat Lightroom mobile boleh kot)
1. gambar yg team gopro edit ni, kebanyakan guna Adobe Lightroom.. so, kalau nak follow, guna la Lightroom ye..
2. gambar yg kita nak tengok setting tu, mesti la ada metadata lagi.. jadi, kalau pic yg diupload ke Facebook dan Instagram, hancur dah.. dah kena compress.. sekarang saya refer Google+ saja, sebab cuma Google+ saja yg simpan metadata pic yg di upload.. jadi anda boleh download pic dari page Google+ GoPro kat sini
Link: https://plus.google.com/u/0/+GoPro
3. lepas tu, buka web ni, dan drag ja gambar yg kita dah download tadi tu ke ruang atas tu.. dan, siap.. …

GoPro: Pesta Penang 2016

Imej
Antara koleksi gambar yang diambil pada malam tersebut:













Klik untuk melihat album penuh di Facebook Page:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.391072077902088.1073741839.139642853045013&type=1&l=facbd90259

Video Intro GoPro Malaysia (GPM)

Imej
Kepada yang sudah tengok video saya ni, pasti dah dapat tahu yang saya telah menyiapkan satu video intro untuk GoPro Malaysia (GPM). Memandangkan video intro tersebut hanya mengambil masa tidak sampai 5minit untuk disiapkan, saya akan benarkan video intro ini digunakan oleh semua, hehe.
sebelum ini saya sudah membuat satu video intro menggunakan logo sahaja, tetapi entah ke mana menghilang projek video tersebut. tetapi kali ini saya membuatkan kembali video intro baru, mengikut style asal intro oleh GoPro yang sebelum ini. Jika anda perasan, intro video GoPro yang terbaru lebih simple dan tidak mempunyai gambar flagship kameranya lagi, hanya logo baru yang simple dan effect fade-in sahaja. untuk dapatkan video intro sebegitu amatlah mudah, hanya perlu muat-turun gambar logo baru GoPro, dan buat fade-in sahaja.
sekarang saya sekadar berkongsi video intro untuk GPM. Anda boleh gunakan video intro ini untuk video-video anda. Selamat berkarya dan membuat video.
Muat-turun:
Google Drive: