Catatan

GoPro: Setting-On-The-Go V3 | 2018

Awal tahun 2018, saya ingin kongsikan setting yang saya gunakan pada  kamera GoPro saya. Anda boleh rujuk post yang lama untuk melihat setting yang sebelum ini. 1) GoPro: Setting-On-The-Go2) GoPro: Setting-On-The-Go V2 ok, berikut merupakan penetapan yang saya gunakan sekarang:
Video : Resolution : 1080pFPS : 60FOV : LinearLow Light : N/ASpot Meter : OFFProtune : ONWhite Balance : AutoColor : FlatISO Limit : 800 (pencahayaan cerah) dan 3200 atau 6400 (waktu malam)Sharpness : LowEV Comp : 0, -0.5 atau -1 (jika terlalu terang pada waktu siang)  Nota:  1080p - saya kembali menggunakan 1080p berbanding menggunakan 2.7K untuk jimatkan sedikit file size.  FOV - Wide dan Linear. Saya banyak menggunakan Wide, tetapi pada hujung-hujung tahun ini, saya mula menggunakan Linear.
60fps - ini perubahan yang telah saya buat.. dulu saya hanya menggunakan 24fps.. sekarang saya tetapkan terus kepada 60fps.. akan tetapi saya masih akan render pada 24fps.. saya terus tetapkan pada 60fps, supaya senang saya…

GoPro Awards

Imej
Lama betul tak post apa-apa kat blog ni. Kali terakhir post adalah pada bulan 6 tahun ini. Jadi untuk tahun ini cuma ada 2 post saja. Haha. Maaf la ye kepada yang sudi membaca blog saya ini. Dalam tahun ini saya banyak focus hal sendiri, tapi saya juga masih terus belajar pasal GoPro ini. Alhamdulillah, ini kali kedua saya dapat GoPro Awards. Ramai PM untuk bertanya saya mengenai apa itu GoPro Awards. Nak tahu lebih lanjut anda boleh terus ke laman web GoPro, tengok dalam tab Watch > GoPro Awards.  Link: gopro.com/awards Basically, ni merupakan macam satu reward program dari GoPro la. Dimana mereka bagi penghargaan dan hadiah kepada pengguna product mereka. Apa yang mereka mahu, mudah saja.

1. Capture: keluar dan shoot saja apa yang anda suka.
2. Submit: anda boleh submit photo, raw video dan video edit. (Conten)
3. Receive Awards + Promotion: mereka akan bagi awards dalam bentuk promosi media, barang GoPro dan juga duit.
4. Repeat: ya, sila repeat. Boleh menang banyak kali…

Bagaimana GoPro Media Edit Gambar

Imej
Sempena bulan mulia ni, saya nak kongsi rahsia saya edit gambar sikit.. saya banyak ikut style GoPro Media edit gamabr mereka yg dikongsi di media social tu semua. tapi kita mesti nak taw kan, diaorg edit guna software apa, guna apps apa, setting macam mana.. mai sini saya nak share macam mana nak tau diaorg buat macam mana..

cara ni hanya untuk yg tahu dan menggunakan Adobe Lightroom.. (maybe kat Lightroom mobile boleh kot)
1. gambar yg team gopro edit ni, kebanyakan guna Adobe Lightroom.. so, kalau nak follow, guna la Lightroom ye..
2. gambar yg kita nak tengok setting tu, mesti la ada metadata lagi.. jadi, kalau pic yg diupload ke Facebook dan Instagram, hancur dah.. dah kena compress.. sekarang saya refer Google+ saja, sebab cuma Google+ saja yg simpan metadata pic yg di upload.. jadi anda boleh download pic dari page Google+ GoPro kat sini
Link: https://plus.google.com/u/0/+GoPro
3. lepas tu, buka web ni, dan drag ja gambar yg kita dah download tadi tu ke ruang atas tu.. dan, siap.. …

GoPro: Pesta Penang 2016

Imej
Antara koleksi gambar yang diambil pada malam tersebut:













Klik untuk melihat album penuh di Facebook Page:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.391072077902088.1073741839.139642853045013&type=1&l=facbd90259

Video Intro GoPro Malaysia (GPM)

Imej
Kepada yang sudah tengok video saya ni, pasti dah dapat tahu yang saya telah menyiapkan satu video intro untuk GoPro Malaysia (GPM). Memandangkan video intro tersebut hanya mengambil masa tidak sampai 5minit untuk disiapkan, saya akan benarkan video intro ini digunakan oleh semua, hehe.
sebelum ini saya sudah membuat satu video intro menggunakan logo sahaja, tetapi entah ke mana menghilang projek video tersebut. tetapi kali ini saya membuatkan kembali video intro baru, mengikut style asal intro oleh GoPro yang sebelum ini. Jika anda perasan, intro video GoPro yang terbaru lebih simple dan tidak mempunyai gambar flagship kameranya lagi, hanya logo baru yang simple dan effect fade-in sahaja. untuk dapatkan video intro sebegitu amatlah mudah, hanya perlu muat-turun gambar logo baru GoPro, dan buat fade-in sahaja.
sekarang saya sekadar berkongsi video intro untuk GPM. Anda boleh gunakan video intro ini untuk video-video anda. Selamat berkarya dan membuat video.
Muat-turun:
Google Drive:

GoPro Creative Tips

Imej
Assalamualaikum, apa khabar? Lama jugak tak buat perkongsian ilmiah ni. Ada beberapa tips yang ingin saya kongsikan kali ini berkenaan bagaimana untuk mendapatkan hasil yang terbaik dari kamera GoPro anda. Tips ini saya ambil dari lama sesawang GoPro juga, cuma saya ingin kongsikan disini sahaja.

Creative Tips 1. Pastikan Lens Sentiasa Bersih
Ini merupakan perkara paling remeh dan paling senang kita lupa. Sebelum mengambil gambar, pastikan anda lap lens atau housing GoPro terlebih dahulu kerana lens dan housing amat mudah melekat dengan cop jari, habuk, dan lain-lain. Untuk aktiviti air, anda boleh jilat lens pada housing dan tunggu ia kering sebelum masukkan ke dalam air, ini trik paling mudah la. Anda juga boleh menggunakan Rain-X yang boleh didapati dipasaran.

2. Pilih Pencahayaan Yang Baik
Menurut pendapat pihak GoPro, terdapat dua waktu pencahayaan terbaik iaitu awal pagi dan lewat tengahari. Kalau boleh. elakkan cuaca berawan yang menutupi langit. Ini akan membuatkan gambar menjad…

Pendapat awal: GoPro HERO5 Black

: : GoPro HERO5 Black : :
Pendapat awal:
1. Rupanya masih hanya 4K-30fps video yg sama seperti HERO4 Black. Tapi tak tau la kot boleh buat 60fps dan keatas, kalau boleh, baru la ada improvement dalam video, kalau tak memang sama ja la dengan HERO4.
2. Ada digital image stabilization, baik untuk stabilkan video handheld, tapi tu pun bukannya sambil berlari.
3. Body dia buat macam HERO yg entry level tu, waterproof out of the box, tak perlu housing apa semua.
4. Ada touchscreen kat belakang.
So far, itu saja kot. Kalau ikut penggunaan saya:
1. Syukur dapat memiliki HERO4 Black sebab pun sama ja dengan HERO5 Black boleh buat 4K-30fps. Itu pun, saya sangat jarang guna 4K sebab size file yg besar dan memakan masa utk edit dan export video tu.
2. Saya banyak shoot on stabil form, yakni guna tripod dan 3-Way, jadi terperlu pun image stabilization tu. Kalau ride naik moto pun,so far ok ja footage.
3. Body dia macam mana pun saya tak kisah, saya sendiri jarang sangat shoot dalam air. Dan wate…