Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2015

GoPro: Vape Smoke In Slow Motion

Imej
Satu lagi video slow motion yang diambil malam tadi.. kali ni buat video hitam putih pulak.. saja la.. nak bagi asap tu nampak dengan lebih menarik, dan saja dan test LUT hitam putih ni..
ada 3 footage dalam video ni.. footage pertama dan kedua menggunakan penetapan yang sama, iaitu 2.7k-60fps (ini merupakan penetapan selalu yang saya guna) dan footage ketiga menggunakan 1080p-120fps.. disebabkan saya telah menggunakan framerate yang tinggi, jadi video ini agak gelap.. dan apabila saya cerahkan semasa proses suntingan, telah ada noise pada video.. tapi tak mengapa, agak ok la, nampak macam video zaman dulu, zaman hitam putih..
semua video itu telah diletakkan pada timeline 1080p-24fps.. jadi saya dapat memperlahankan video pertama dan kedua kepada 40% (bersamaan 2.5 kali ganda perlahan) kelajuan main-balik, manakala video ketiga pada 20% (bersamaan 5 kali ganda perlahan) kelajuan main-balik.. hasil amat memuaskan, tetapi agak gelap.. saya mungkin akan buat lagi pada waktu siang dan ak…

GoPro: Setting-On-The-Go V2

Untuk post kali ini, saya nak kongsikan kemaskini penetapan (setting) yang saya gunakan sekarang.. ada sedikit perubahan dari apa yang saya gunakan sebelum ini, boleh rujuk di post ini: GoPro: Setting-On-The-Go  ok, berikut merupakan penetapan yang saya gunakan sekarang:
Video : Resolution : 2.7KFPS :60FOV : WLow Light : N/ASpot Meter : OFFProtune : ONWhite Balance : AutoColor : FlatISO Limit :800 (pencahayaan cerah) dan 3200 atau 6400 (waktu malam)Sharpness : LowEV Comp : -0.5 atau -1 (jika terlalu terang pada waktu siang)  Nota: 

60fps - ini perubahan yang telah saya buat.. dulu saya hanya menggunakan 24fps.. sekarang saya tetapkan terus kepada 60fps.. akan tetapi saya masih akan render pada 24fps.. saya terus tetapkan pada 60fps, supaya senang saya hendak membuat video perlahan semasa proses suntingan.. terus rakam pada framerate tinggi, dan saya tidak perlu mengubah penetapan ini lagi..

Photo - Mode: Single :  Resolution : 12MPSpot Meter : OFFProtune : ONWhite Balance : AutoColor :GoPr…

GoPro: Ulasan HERO4 Black & Silver Firmware Update Version 3.0

Imej
Firmware Update Version 3.0 untuk GoPro HERO4 Black & Silver telah pun dilancarkan pada awal pagi, 31 Julai 2015.. berikut merupakan perubahan & penambahbaikkan pada firmware HERO4 dan juga ulasan dari saya..
- default video telah menjadi 1080p-60fps.. Jika anda ingin jimatkan saiz file video anda, saya cadangkan  anda gunakan resolution 1080p dan framerate 30fps sahaja.. Ini akan memudahkan komputer anda memainbaik video tersebut supaya ia tidak tersangkut-sangkut atau lag.. 30fps adalah standard framerate untuk video, tujuan gunakan framerate yang lebih tinggi seperti 60fps, 120fps atau 240fps ini adalah untuk mendapatkan mainbalik video yang sangat smooth atau untuk dijadikan video perlahan (slow motion video).. selain itu, framerate yang tinggi juga baik digunakan untuk video yang megandungi aksi dan pergerakkan yang laju seperti, sukan bermotor dan lain-lain..
- LCD Touch BacPac dan touch skrin pada Hero4 Silver.. Melaui skrin tersebut, pengguna kini boleh memotong vide…